Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνία της Πληροφορίας. 17 Μαΐου – 2007
17 Μαΐου – 2007 Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνία της Πληροφορίας.
Ιστορικά γεγονότα
Στις 24 Μαΐου του 1844, ο Σάμιουελ Μόρς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Μετά από 10 χρόνια ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση (ΠΤΕ) από 20 κράτη.
Η ΠΤΕ βοήθησε αρκετά να τιθασευτεί η δύναμη της τεχνολογίας και της επιστήμης με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.
Κάνοντας αρχή με τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και στη συνέχεια τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το διαδίκτυο.
Σήμερα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα τηλεφώνημα 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στο πλανήτη Γη.
Σήμερα η ΠΤΕ είναι ένας διεθνής οργανισμός που κινείται εντός του ΟΗΟ, όπου οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες.
Στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια ή Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών.
Η μετονομασία της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών.
Το Συνέδριο Πληρεξουσίων είναι το σώμα της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΠΕΤ) όπου λαμβάνονται ψηλού επιπέδου αποφάσεις. Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια καθορίζοντας την πολιτική, στρατηγική και το οικονομικό πρόγραμμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επίσης εκλέγει την Ομάδα Ανώτερης Διεύθυνσης και Διαχείρισης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέλη του Συμβουλίου Κανονισμών Ασύρματης Επικοινωνίας.
Είναι μια συνάντηση όπου οι χώρες μέλη της ΠΕΤ αποφασίζουν για το μέλλον της προσδιορίζοντας τις δυνατότητες επιρροής επί των επιπτώσεων της ανάπτυξης της Πληροφορίας και των Τεχνολογιών Επικοινωνίας παγκοσμίως.
Το τελευταίο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας το Νοέμβριο του 2006 όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε όπως μετονομασθεί η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών σε Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνία της Πληροφορίας.
Το θέμα για το 2007
H Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνία της Πληροφορίας συμβολίζει και αναδεικνύει το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην Κοινωνία της Γνώσης και την αξία της επικοινωνίας ανθρώπων και των λαών. Το δικαίωμα αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας που η γνώση έχει βαρύνοντα ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνιών.
Το θέμα της Ημέρας για το 2007 είναι “Connecting the Young” «Ενώνοντας τους Νέους».
Οι Νέοι σήμερα αποτελούν τους πλέον υποστηρικτές και αποδέκτες της τεχνολογίας της επικοινωνίας και πληροφορίας οικοδομώντας και συμβάλλοντας στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Για αυτό σε αρκετά έργα που αναπτύσσονται, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός αυτό.
Η ΠΕΤ ζητά όπως δοθεί έμφαση στη παροχή διευκολύνσεων της τεχνολογίας ώστε περισσότερα παιδιά και νέοι να έχουν πρόσβαση και να ανήκουν στην κοινωνία της πληροφορίας.
Η ΠΕΤ εργάζεται με συστηματικό τρόπο για την ανάπτυξη και την προώθηση της ευρυζωνικότητας, ώστε όλοι οι κάτοικοι της γης να απολαμβάνουν τα οφέλη της.
Σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο δικτυωμένο κόσμο οι νέοι δεν είναι μόνο οι ευεργετημένοι, αλλά είναι μοχλός πίεσης προκαλώντας τις τελευταίες ανακαλύψεις και πρακτικές που εξαρτώνται από την πληροφορία και τεχνολογία επικοινωνιών ως μια επιλογή τρόπου ζωής.
Σήμερα από όλες τις εταιρείες και οργανισμούς στον τηλεπικοινωνιακό χώρο γίνονται προσπάθειες, ειδικά στις περιπτώσεις και χώρες όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, έτσι ώστε οι νέοι να ακολουθήσουν την ψηφιακή επανάσταση.
Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν επίσης οι εταιρείες/ οργανισμοί με παροχή υποτροφιών σε φοιτητές για παρακολούθηση ειδικών σπουδαστικών προγραμμάτων στην τεχνολογία των επικοινωνιών, ιδιαίτερα στις υποανάπτυκτες χώρες.
Επίσης δίδουν ευκαιρίες εργασίας και απασχόλησης σε νεαρούς επιστήμονες με ειδικότητα στην τεχνολογία των επικοινωνιών. Αναπτύσσουν έργα που υιοθετούν ιδέες που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Νεολαίας –Τηλεπικοινωνιών της ΠΕΤ. Τέλος οι εταιρίες και οργανισμοί καλούνται να κάνουν βήματα βοηθώντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν ένα ασφαλές διαδίκτυο.
Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) πέραν από το έργο που επιτελεί για προστασία και βελτίωση των ωφελημάτων των εργαζομένων νοιάζεται για την ανάπτυξη, την πρόοδο, αλλά και το μέλλον των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών και την κοινωνία της πληροφορίας και γνώσης. Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ, άρτια εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες και με ψηλό το συναίσθημα ευθύνης αποτελούν σήμερα το καλύτερο μέσο για την τεχνολογική και ποιοτική αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών στο νησί μας.
Το μήνυμα της Ημέρας των Τηλεπικοινωνιών, “Connecting the Young” δεν είναι τυχαίο. Οι νέοι της Κύπρου θα πρέπει να νοιώθουν ότι απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες και υπηρεσίες που απολαμβάνουν όλοι οι νέοι στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας. Οι νέοι της Κύπρου θα πρέπει να νοιώθουν ότι έχουν πρόσβαση στις τελευταίες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορίας, πρέπει να νοιώθουν ότι είναι υπερήφανοι που ζουν στο νησί μας γιατί έχουν ένα οργανισμό, το δικό μας οργανισμό, που νοιάζεται για την ποιότητα ζωής τους και για το μέλλον τους. Οι νέοι της Κύπρου θα πρέπει να νοιώθουν ότι οι εργαζόμενοι σε αυτό τον οργανισμό κάνουν το παν για να τους εξυπηρετούν και να τους παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες, γρήγορο ίντερνετ, ψηφιακή τηλεόραση, κινητή και σταθερή τηλεφωνία.
Τέλος, η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) στέλλει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι και το προσωπικό της ΑΤΗΚ νοιώθει περήφανο για το έργο που επιτελεί και για την αξία που προσθέτει στη ζωή των ανθρώπων και των επιχειρήσεων κάθε στιγμή. Διεύθυνση, Διοίκηση και Εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ, με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να βάλουμε την Κύπρο ψηλά στο χάρτη των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορίας.