24ον Παγκύπριο Συνέδριο – ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) – συνέχεια
Στο 24ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2010 στο μέγαρο της ΣΕΚ παρευρέθηκαν 106 Αντιπρόσωποι από όλα τα Επαγγελματικά Τμήματα, Γραφεία και Ενώσεις της συντεχνίας μας.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) συν. Ανδρέας Ονησιφόρου με τον πιο κάτω χαιρετισμό:
«To 24ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΠΟΕΤ πραγματοποιείται σε μια χρονιά κατά την οποία η οργάνωσή μας συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας και ουσιαστικής προσφοράς στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Cyta. Μιας παρουσίας μέσα από την οποία έχουν εξασφαλιστεί οι αξιοζήλευτες συνθήκες εργασίας που σήμερα όλοι εμείς απολαμβάνουμε. Για το μεγάλο αυτό επίτευγμα έχουν εργαστεί σκληρά ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους είτε μέσα από την ηγετική πυραμίδα της ΕΠΟΕΤ, είτε ως απλά μέλη της οργάνωσης. Εμείς απλά οφείλουμε σε αυτούς ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Είθισται, σε κάθε Συνέδριο ή Συνδιάσκεψη να αρχίζουμε με το τετριμμένο, λέγοντας ότι το φετινό Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κρίσιμη για τους εργαζομένους, κρίσιμη για το μέλλον της Cyta, κρίσιμη ακόμα και για το περιβάλλον των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο. Αν ανατρέξουμε πίσω στα γεγονότα των τελευταίων λίγων ΜΟΝΟ μηνών, θα διαπιστώσουμε ότι το πιο πάνω δεν είναι απλά τετριμμένο αυτή τη φορά. Είναι πραγματικό γεγονός. Ποιο είναι λοιπόν το σημερινό περιβάλλον (ή ποιες είναι οι βασανιστικές ερωτήσεις του προσωπικού σήμερα) και ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος επιβίωσης της Cyta?
Η Cyta δραστηριοποιείται σήμερα σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, στην περιορισμένη αγορά της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα κάνει τα πρώτα βήματα επέκτασής της στο εξωτερικό. Είναι όμως αυτό το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ταυτόχρονα και ΕΛΕΥΘΕΡΟ? Η εκτίμησή μου είναι πως ΟΧΙ. Γιατί, δεν νοείται ένας οργανισμός να λειτουργεί σε ελεύθερο ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά να αποκλείεται διά νόμου να ανταγωνίζεται επειδή με αυτό τον τρόπο, τάχατες, προστατεύεται ο ανταγωνισμός. Δεν νοείται σε ένα ελεύθερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο προϋπολογισμός ενός οργανισμού να συζητείται ανοικτά στη Βουλή προς τέρψιν των ανταγωνιστών του για την «από πρώτο χέρι» ενημέρωση, πόσο μάλλον όταν αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί αντικείμενο χλευασμού στους διαδρόμους της Βουλής, και το επίδομα ποδηλάτου δύο υπαλλήλων (με κόστος στη Cyta 20 ευρώ το μήνα) είναι πρώτο θέμα στις ειδήσεις των 8:00, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η αρνητική διαφήμιση.
Σε ένα ελεύθερο ανταγωνιστικό περιβάλλον ο ιδιοκτήτης δεν αγοράζει υπηρεσίες από τους ανταγωνιστές του, όπως στην περίπτωσή μας που το ίδιο το κράτος εξασφαλίζει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με τη μέθοδο των ανοικτών προσφορών. Αυτό είναι κατάντημα. Γιατί δεν θυμούμαι να έχω δει ποτέ το Χρίστο Ορφανίδη να ψωνίζει από την υπεραγορά Αλφα Μέγα.
Ένας οργανισμός που έχει απαιτήσεις σε ένα ελεύθερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν μπορεί να διοικείται από Συμβούλιο το οποίο διορίζεται από το κράτος με αποκλειστικά κομματικά κριτήρια, καταπατώντας έτσι τους βασικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που αφορούν μεταξύ άλλων την ανεξαρτησία και την ικανότητα των συμβούλων. Τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Τον καθορισμό και το διαχωρισμό των ρόλων του Συμβουλίου και της Διεύθυνσης. Την αντικειμενική λογοδοσία. Πώς μπορούμε να μιλούμε για κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης όταν στη Cyta βιώνουμε τα αποτελέσματα ενός πολύπλοκου και πολύπλευρου δικτύου πελατιακών σχέσεων με κύριο άξονα το θεσμό του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι σχέσεις των εκάστοτε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τα κόμματα που τους διορίζουν οδήγησαν:
Σε σημαντικό αριθμό μη αξιοκρατικών προαγωγών οι οποίες αφήνουν σήμερα εκτεθειμένες πολλές μονάδες του οργανισμού, αφού αυτές λειτουργούν χωρίς όραμα, περιοριζόμενες σε βασικές λειτουργίες ρουτίνας και καθημερινότητας. Αν είναι αξιοκρατικές ή όχι οι προαγωγές, φαίνεται και από το γεγονός ότι το προσωπικό της Cyta είναι ο καλύτερος πελάτης των δικηγόρων που ασχολούνται με το διοικητικό δίκαιο.
Σε τοποθετήσεις, μεταθέσεις, επάνδρωση και αναδιάταξη ολόκληρης της οργανικής δομής ανάλογα με το πόση δύναμη έχει κάποιος διευθυντής, ή ακόμα και ένας απλός λειτουργός να πιέσει το Συμβούλιο μέσω του κόμματος που στηρίζει, ή ακόμα και απ’ ευθείας, ανάλογα με την περίπτωση.
Σε διαμάχες μεταξύ των ανώτερων διευθυντικών στρωμάτων του οργανισμού αφού πλέον έχει αναπτυχθεί ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους για το ποιος θα διευθύνει το μεγαλύτερο κομμάτι της Cyta, ή όπως εξελίσσεται η κατάσταση τώρα, το κομμάτι με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Και αυτό ευελπιστώντας ότι ο κάθε ένας θα αξιοποιήσει το μαγικό διακόπτη για να πιέσει το Συμβούλιο για να πιέσει τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή.
Σε διαμάχες και κόντρες μεταξύ Συμβουλίου και Ανώτατης Διεύθυνσης αφού πλέον δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή λειτουργίας μεταξύ Εκτελεστικής και Διοικητικής εξουσίας.
Στην εμπλοκή των μελών του Συμβουλίου σε λεπτομερείς υπηρεσιακές μελέτες και προσφορές.
Στην απαλλαγή της υποχρέωσης του Εκτελεστικού Διευθυντή να λογοδοτεί, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικαλείται ότι οι αποφάσεις δεν ήταν δικές του αλλά του Συμβουλίου.
Αυτό το περιβάλλον λοιπόν, προκαλεί τεράστιες ανησυχίες και ανασφάλειες στο προσωπικό του οργανισμού. Ανασφάλεια για την επιβίωση του οργανισμού, ανασφάλεια ακόμα και για την επόμενη μέρα.
Είναι εδώ που υπεισέρχεται και ο ρόλος της ΕΠΟΕΤ. Η ΕΠΟΕΤ καλείται να αναλάβει καταλυτικό ρόλο στην επαναφορά της ασφάλειας στη συνείδηση του κάθε εργαζομένου, και στην επαναφορά της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα μέσα στα οποία λειτουργεί η Cyta.
Η ΕΠΟΕΤ θα πρέπει να ενημερώνεται σωστά, να μελετά, να αξιολογεί, να παρακολουθεί, και να καταγγέλλει τα οποιαδήποτε κακώς έχοντα μέσα στη Cyta αλλά και έξω από αυτή, στο γενικότερο περιβάλλον που λειτουργεί.
Θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, Κυβέρνηση, (Παρεμπιπτόντως κύριε πρόεδρε, σας παρακαλώ όπως στείλετε τις ευχαριστίες μας στους πολιτικούς σας προϊσταμένους που έλαμψαν διά της μεγαλοπρεπέστατης απουσίας τους από το Παγκύπριο Συνέδριο της μεγαλύτερης συνδικαλιστική οργάνωση της Cyta. Διερωτώμαι, κατά πόσο η στήριξη των εργαζομένων που οι κυβερνώντες επικαλούνται είναι επιλεκτική. Αλλά πάλι θα μου πείτε, γιατί να έρθουν?. Έχουν ήδη τζεπώσει (με τη δέσμευση του Συμβουλίου μας) άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ, πριν καν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα του 2009. Τους έχουμε ήδη χαρίσει το χρέος 29 εκατομμυρίων ευρώ από επιστρεπτέους φόρους. Συζητούμε ακόμα να τους χαρίσουμε άλλα 5-6 εκατομμύρια οφειλές από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.)
Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, Κυβέρνηση Βουλή, Κόμματα, Ρυθμιστικές Αρχές, Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, Συμβούλιο και Διεύθυνση έτσι ώστε το προσωπικό να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς που διέπουν τη λειτουργία της Cyta.
Αυτά επιβάλλει η ιστορία της ΕΠΟΕΤ, αυτό είναι το τίμημα του να είσαι μια μεγάλη, σοβαρή, και υπεύθυνη οργάνωση.
Και είναι για αυτό το λόγο που τώρα, παρά ποτέ άλλοτε, η ΕΠΟΕΤ επιβάλλεται να παραμείνει μια δυνατή και ενωμένη οργάνωση. Γιατί μόνο μια δυνατή και ενωμένη ΕΠΟΕΤ μπορεί να αρθρώσει λόγο, μπορεί να αντισταθεί, μπορεί να σταματήσει τον οποιοδήποτε κατήφορο προκύψει.
Με αυτούς τους λίγους προβληματισμούς κυρίες και κύριοι, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 24ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ).»
Ακολούθως ο Πρόεδρος του συνεδρίου συν. Νίκος Τάμπας Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ στο δικό του χαιρετισμό ανάφερε τα πιο κάτω:
«Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας. Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Σύνεδροι,
Την απόφαση σας να προεδρεύσουμε των εργασιών του Συνεδρίου την ερμηνεύουμε ως την εκτίμησή σας, στο έργο που επιτελεί η ΟΗΟ και την εμπιστοσύνη σας στα πρόσωπα που εσείς εκλέξατε να την εκπροσωπούν και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Το Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε χρονική περίοδο που πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα απασχολούν και επηρεάζουν όλους τους εργαζόμενους.
Δεν προτιθέμεθα ασφαλώς στο σύντομο χαιρετισμό μας να αναφερθούμε σε όλα τα κορυφαία ζητήματα. Εξ’ άλλου καθηκόντως θα καταπιαστεί με τα περισσότερα ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ συν. Νίκος Μωϋσέως στο δικό του χαιρετισμό.
Εμείς θα περιοριστούμε στα δύο βασικότερα που αφορούν τους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Αποκρατικοποιήσεις / Μετοχοποιήσεις/ Ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι όντως ξεπερασμένα μοντέλα οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας ως Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου;
Μήπως έχουν δίκαιο όσοι εισηγούνται τις αποκρατικοποιήσεις / μετοχοποιήσεις ακόμα και την ιδιωτικοποίηση τους;
Από την αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, δεν ασπαζόμαστε την άποψη πως οτιδήποτε είναι ιδιωτικό είναι κερδοφόρο και ότι είναι κρατικό είναι ζημιογόνο. Εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν ιδιωτικοί οικονομικοί κολοσσοί κατέρρευσαν και πτώχευσαν εκατομμύρια μετόχους τους.
Για να απαντήσουμε όμως στα πιο πάνω ερωτήματα θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας άρχισαν αν εγκαθιδρύονται και να λειτουργούν αρχές της δεκαετίας του 1960.
Οι λόγοι που δικαιολογούσαν και συνηγορούσαν στη δημιουργία τους ήταν η αδυναμία ή και η απροθυμία του ιδιωτικού κεφαλαίου να επενδύσει ανταποκρινόμενο στην παροχή καθολικών υπηρεσιών και να συμβάλει στην ισομερή ανάπτυξη όλων των επαρχιών του νεοσύστατου τότε κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι κοινά αποδεκτό πως, συνέβαλαν ουσιαστικά στην ισομερή ανάπτυξη αλλά και στην προσφορά καθολικής υπηρεσίας και πως η βοήθεια και η υποστήριξή τους, ήταν σημαντική σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Έκτοτε σημειώθηκαν κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη (ηλεκτρονικά μέσα, επικοινωνία, συγκοινωνία, συναλλαγές, πληροφορική, έρευνα, μελέτες, πακέτα δεδομένων, μέσα προηγμένης τεχνολογίας κ.λ.π.).
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας (εμπόριο, κοινά νομισματικά συστήματα, αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες).
Η ένταξη μας στην Ευρώπη, (ελευθεροποίηση της κυπριακής αγοράς για προσφορά υπηρεσιών, διακίνηση αγαθών και εργαζομένων, κανόνες ανταγωνισμού).
Τα πιο πάνω επέβαλλαν τον εκσυχρονισμό και την αναδόμηση των Οργανισμών προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις και να παραμείνουν επικερδείς βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί για να συνεχίσουν την κοινωνική τους προσφορά.
Έπρεπε να τους απαλλάξουν από όλες εκείνες τις χρονοβόρες μη ανταγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι και οι κανονισμοί λειτουργίας τους.
Από το 1997 η ΟΗΟ προειδοποιούσε. Στου κωφού την πόρτα όμως. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.
Βιώσαμε δυστυχώς εγκληματική αδιαφορία των Διοικητικών Συμβουλίων των Κυβερνήσεων και της πολιτείας γενικότερα και σαν να μην έφθανε αυτό ψηφίσαμε και νόμους, να αφαιμάσουμε οικονομικά, όσους παρά τις αντιξοότητες τα κατάφερναν. Οι πρόνοιες των απαράδεκτων νόμων περί μερισματικής πολιτικής γονάτισαν κυριολεκτικά την ΑΗΚ και δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία της CYTA.
Τι γίνεται τώρα; Η θέση μας είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά και κάλλιο αργά παρά ποτέ. Να γίνουν τώρα όσα έπρεπε να γίνουν προ καιρού. Διαφορετικά θα καταρρεύσουν και υπόλογοι θα είναι όλοι εκείνοι που θα έπρεπε να ενεργήσουν έγκαιρα.
Στους εργαζόμενους δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες, γι’ αυτό η ΟΗΟ δεν θα επιτρέψει την θυματοποίηση κανενός εργαζομένου.
Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι επιπτώσεις της στην Κυπριακή Οικονομία.
Η κυπριακή οικονομία σαν αποτέλεσμα διαχρονικών λαθών και παραλείψεων, αλλά και σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βρίσκεται σε κρίσιμο και οριακό σημείο.
Ως εργαζόμενοι καλούμαστε αυτή την ώρα να διαχειριστούμε τα όσα δύσκολα βρίσκονται ενώπιον μας.
Οι κοινωνικοί μας εταίροι, (κυβέρνηση και εργοδότες), που συνεχώς μας καλούν να κάμουμε θυσίες, πρέπει να κατανοήσουν πως, αυτή την ώρα τα εισοδήματα των μισθωτών εργαζομένων δέχονται φοβερές πιέσεις από πολλούς παράγοντες που κυρίως προέρχονται από λάθη και παραλείψεις της πολιτείας.
Τέτοιες πιέσεις που επιβαρύνουν τα εισοδήματα και σπρώχνουν προς τα κάτω το βιοτικό επίπεδο προέρχονται από παραμέτρους όπως είναι:
Το ψηλό κόστος διακίνησης, ως αποτέλεσμα της απουσίας φθηνών και λειτουργικών δημόσιων συγκοινωνιών,
Το ψηλό κόστος ιατρικής περίθαλψης, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης εισαγωγής του ΓΕΣΥ,
Το κόστος της πρόσθετης φροντιστηριακής εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αδυναμιών, της κατά τα άλλα δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης,
Το ψηλό κόστος στέγασης, ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής και των ψηλών δανειστικών επιτοκίων.
Οι επικείμενες αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα φάρμακα θα αυξήσουν περαιτέρω τις πιέσεις στα εισοδήματα των μισθωτών, οπότε η Κυβέρνηση οφείλει να συζητήσει και να συμφωνήσει με το Συνδικαλιστικό Κίνημα την παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Φίλοι και φίλες,
Οι σκέψεις και εισηγήσεις που τέθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης και οι οποίες στοχεύουν στο να “κουτσουρέψουν” την παραχώρηση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας μας βρίσκουν αντίθετους, αφού περιορίζουν το ήδη ελλειμματικό κοινωνικό κράτος, ευνοούν όσους φοροδιαφεύγουν, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν εισοδήματα κατά βούληση, δημιουργώντας συνάμα αισθήματα κοινωνικής ανισότητας στους μισθωτούς των οποίων τα εισοδήματα είναι ξεκάθαρα και δηλωμένα, για σκοπούς φορολογικής αξιολόγησης.
Ως εργαζόμενοι είμαστε φανατικά ταγμένοι υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Η Ομοσπονδία μας ακράδαντα πιστεύει πως, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να εισάξει την υποχρεωτική, θεωρημένη από το κράτος, απόδειξη ως μέσο συναλλαγών.
Όσοι πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις σαν πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση της διακρίβωσης των πραγματικών τους εισοδημάτων.
Αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη ώρα καλούμε την κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στην ανάπτυξη της οικονομίας. Μακριά από αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αντιλήψεις πρέπει να επισπευσθούν αναπτυξιακά έργα του δημοσίου, ενώ θα πρέπει να μειωθούν πάση θυσία τα ήδη ψηλά δανειστικά επιτόκια, ώστε και ο ιδιωτικός τομέας να ενθαρρυνθεί να αναλάβει νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ως ΟΗΟ-ΣΕΚ αναγνωρίζουμε ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα οπότε το μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να αναληφθεί από όσους κατέχουν πλούτο.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα απέδειξαν στο παρελθόν τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τους, αποδεχόμενοι μηδενικές αυξήσεις όταν τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα τα απαιτούσαν, προκειμένου να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη αντίστοιχα.
Η υπευθυνότητα και σοβαρότητα που διαχρονικά χαρακτηρίζει την ΟΗΟ και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από κανέναν.
Μόνο και μόνο τότε, θα συζητήσουμε περιορισμό των γενικών αυξήσεων που δικαιούμαστε με βάση την παραγωγικότητα, εφόσον διαπιστώσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν το δίκαιο μερίδιο των βαρών που τους αναλογεί.
Η ΟΗΟ – ΣΕΚ διαβεβαιώνει τα μέλη της ότι δεν θα ανεχθεί τα βάρη της οικονομικής κρίσης να τα επωμισθούν μόνο οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αυτή την ώρα, από το βήμα του συνεδρίου της ΕΠΟΕΤ καλούμε την Κυβέρνηση, τη Βουλή, την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, τις Τράπεζες και τους κατόχους πλούτου να συμβάλουν στην απάμβληση της κρίσης ΤΩΡΑ, παράλληλα δε, να μπούμε όλοι μαζί σε ένα κοινωνικό διάλογο με στόχο να καταλήξουμε στις όποιες αναγκαίες αλλαγές προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι σύνεδροι,
Το εχέγγυο κάθε επιτυχίας του όποιου στόχου είναι η ενότητα.
Μείνετε ενωμένοι κάτω από την καθοδήγηση της ΕΠΟΕΤ, της ΟΗΟ και της ΣΕΚ. Πιστοί στις αρχές του Ελεύθερου Συνδικαλισμού, αλληλέγγυοι μεταξύ σας και με όλους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό σας.
Από πλευράς μας υποσχόμαστε να συνεργασθούμε με ειλικρίνεια με την ηγεσία που εσείς θα εκλέξετε προκειμένου να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις σας και να επιλύσουμε τα προβλήματα σας.
Με αυτές τις σκέψεις σας μεταφέρουμε τους συναδελφικούς χαιρετισμούς των 10 και πλέον χιλιάδων μελών της ΟΗΟ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.
Ευχόμαστε επίσης Χρόνια Πολλά στην ΕΠΟΕΤ. Η ζωή της όμως εξαρτάται απόλυτα από την ζωή της CYTA. Γι’ αυτό πρέπει και εμείς οι εργαζόμενοι να συμβάλουμε όσο εξαρτάται από εμάς για να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική.
Γι’ αυτά τα θέματα όμως θα μιλήσουμε στο τρίτο μέρος του Συνεδρίου ανταποκρινόμενοι στο καθοδηγητικό και συμβουλευτικό μας ρόλο.»
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Cyta κ. Λοΐζος Παπαχαραλάμπους ανάφερε τα πιο κάτω:
«Στέκομαι μπροστά σας με σεβασμό. Σεβασμό απέναντι στο συνέδριό σας, που είναι η απόλυτη έκφραση των δημοκρατικών αρχών και αξιών και δέος απέναντι στην 50χρονη ιστορία αυτής της συντεχνίας.
Η σημασία της συμβολής των συνδικαλιστικών οργανώσεων ως κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση της πολιτικής μιας κυβέρνησης και της στρατηγικής ενός οργανισμού έχει αποδειχθεί στη διαδρομή του χρόνου ως θεμελιώδης.
Η πορεία της ΕΠΟΕΤ στην ιστορία της Cyta χαρακτηρίζεται από αγωνιστικότητα, συνέπεια και σοβαρότητα. Αγωνιστικότητα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των ωφελημάτων των μελών σας. Σοβαρότητα στις μεθόδους διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης των αιτημάτων σας. Συνέπεια στους στόχους σας.
Όλα αυτά τα χρόνια ακολουθήσατε τις βασικές αρχές και αξίες της οργάνωσής σας για ανεξαρτησία, διαφάνεια και αξιοκρατία. Για να διαφυλάξετε και να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει και που είναι, πρώτα και κύρια, η οικονομική ευρωστία της Cyta, στοιχείο απαραίτητο για την εγγύηση της εργοδότησης και των συντάξεών σας, αλλά και για τη συνέχιση της προσφοράς της Cyta στην κοινωνία και, κυρίως, στην οικονομία της Κύπρου.
Αυτό το συνέδριο πραγματοποιείται εν μέσω της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει και τη δική μας οικονομία. Σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον καλείστε να προστατεύσετε τον Οργανισμό μας, ώστε να διαφυλάξετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του προσωπικού της Cyta, με τη σύνεση, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που σας χαρακτηρίζει. Ακολουθώντας τις αρχές και τις αξίες που σας έχουν καθιερώσει στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών. Καταπολεμώντας κάθε εμβόλιμη προσπάθεια, εντός και εκτός συντεχνίας, για παραβίαση των αρχών σας, απορρίπτοντας κάθε ξένο προς τις αξίες σας σώμα.
Οι εμπειρίες σας, η άρτια επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των μελών σας αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορείτε με ασφάλεια να συνεχίσετε να κτίζετε και να επεκτείνετε αυτό το θαυμάσιο οικοδόμημα που λέγεται Cyta, για την επιτυχία του οποίου έχετε συμβάλει σε μέγιστο βαθμό.
Στη σύντομη θητεία αυτού του Συμβουλίου πετύχαμε μαζί σημαντικό έργο. Με εποικοδομητική συνεργασία και συναντίληψη για καίρια θέματα. Όπως η επέκταση του ωραρίου στα cytashop.
Έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας, σε πολύ δύσκολους καιρούς. Μην αφήσετε κανένα να μπει εμπόδιο στη συνέχιση του έργου σας. Μην επιτρέψετε σε κανένα να αλώσει και να καταστρέψει όσα με θυσίες και αγώνες έχετε επιτύχει για 60 χρόνια. Ο κόσμος της Cyta περιμένει πολλά από εσάς.
Εμείς, το Συμβούλιο της Cyta, θεωρούμε το συνδικαλιστικό κίνημα ως ένα από τους θεμελιώδεις θεσμούς για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη του κράτους και κατ’ επέκταση του Οργανισμού μας. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε να έχουμε με όλες τις συντεχνίες της Cyta μια παραγωγική συνεργασία.
Θα σταθούμε δίπλα σας, μαζί σας, ώστε να εξασφαλίσουμε την οικονομική ευρωστία του Οργανισμού μας και μέσα από αυτήν, τη δική σας ευημερία και διασφάλιση των δικαιωμάτων σας,
Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας»
Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Νίκος Μωϋσέως ανάφερε τα πιο κάτω:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παρευρεθώ στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΠΟΕΤ και να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και απόψεις του Κινήματος μας τη δύσκολη αυτή περίοδο.
Ζούμε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση τείνει να δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων και κυρίως των μισθωτών.
Η ΣΕΚ, όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη, εκφράζει έντονη ανησυχία και προβληματισμό αφενός για το μέγεθος της κρίσης που ταλανίζει την κυπριακή οικονομία και αφετέρου για την καθυστέρηση που υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης ως προς τη λήψη των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων.
Με αρκετή καθυστέρηση η κυβέρνηση κατάθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα σταθερότητας, ενώ μόλις πρόσφατα έδωσε στους κοινωνικούς εταίρους λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των πολιτικών που κατάρτισε με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Η ΣΕΚ μετά από υπεύθυνη και σοβαρή αξιολόγηση των όσων προτείνει η κυβέρνηση, θεωρεί πως τούτα είναι ετεροβαρή σε βάρος των μισθωτών. Κρίνουμε πως το μεγαλύτερο φορτίο για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών το επωμίζονται οι μισθωτοί και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η στοχευμένη κοινωνική πολιτική που προνοεί το πρόγραμμα σταθερότητας θα έχει σαν επακόλουθο, εάν εφαρμοστεί, να πλήξει τους μεσαίους εργαζόμενους με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, αφαιρώντας τους σημαντικές παροχές όπως το επίδομα τέκνου και φοιτητικής χορηγίας. Αυτή η πολιτική αδικεί την εργατική οικογένεια και επιβραβεύει τους φοροδιαφυγάδες.
Δεν διαφωνούμε με τη στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Το κράτος πρέπει να ενισχύει αυτούς που έχουν ανάγκη και να μη σπαταλεί πόρους σ’ αυτούς που δεν έχουν ανάγκη.
Αυτή η πολιτική επιπόλαια και αμελέτητα καθορίστηκε στο πρόγραμμα σταθερότητας. Προτείνουμε σωστή επιστημονική μελέτη και καθορισμό σύγχρονης πολιτικής για τα θέματα αυτά. Ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει τη στήριξη του κράτους την ώρα που την έχει ανάγκη και να αισθάνεται ότι η στήριξη αυτή γίνεται δίκαια και μελετημένα.
Παράλληλα άφησε στο απυρόβλητο όσους κατέχουν πλούτο. Διαφωνούμε και επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά πως, το βάρος της κρίσης θα πρέπει να επιμεριστεί ανάλογα με τις αντοχές που διαθέτει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας.
Μετά από τις αντιδράσεις της ΣΕΚ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων ακούσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπόσχεται πως θα υπάρξει επιπρόσθετη φορολόγηση των τραπεζών αλλά και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας.
Η ΣΕΚ συμφωνεί με τις πιο πάνω προεδρικές υποσχέσεις και υπογραμμίζει πως, η υλοποίηση τους, σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής, την είσπραξη των εκατομμυρίων ανείσπρακτων καθυστερημένων φόρων και την άντληση εκατομμυρίων ευρώ μέσα από την πολεοδομική αμνηστία μπορούν να δώσουν μεγάλες ανάσες στα δημόσια ταμεία.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Πέραν από τα δημοσιονομικά, ένα άλλο κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι η αύξηση της ανεργίας η οποία παρουσιάστηκε κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Στις κατασκευές, στο εμπόριο, στην τουριστική βιομηχανία.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Απριλίου ανήλθε στις 21633 άτομα και ήταν αυξημένος κατά 34.3% σε σχέση με τον Απρίλη του 2009.
Η ΣΕΚ ανησυχεί για την κατάσταση στην απασχόληση.
Υπέβαλε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης συγκεκριμένες εισηγήσεις που άλλες έχουν εφαρμοστεί και άλλες όχι. Δεν θα τις αναφέρω για να μη σας κουράσω.
Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι η ανεργία θα παταχθεί όταν υπάρξει ανάπτυξη και όταν επιτέλους οι κοινοτικοί εργαζόμενοι παύσουν να είναι φθηνό εργατικό δυναμικό.
Η κυβέρνηση πρέπει να πατάξει τη γραφειοκρατία και να προωθήσει ώριμα έργα του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα και να υλοποιήσει με γρηγορότερο ρυθμό τα έργα του δημοσίου.
Πρέπει να εφαρμόσει τις Ευρωπαϊκές νομοθεσίες και σε συνεργασία με το Συνδικαλιστικό Κίνημα να προστατεύσει τους κοινοτικούς εργάτες για να παύσουν να είναι φθηνό εργατικό προσωπικό και να ανταγωνίζονται αθέμιτα τους Κύπριους εργαζόμενους.
Θα πρέπει να αυξήσει την περίοδο του ανεργιακού επιδόματος από 6 σε 9 μήνες για να δώσει ανάσες στις οικογένειες των ανέργων μας.
Είναι ήδη γνωστό πως, σύντομα θα υπάρξουν σοβαρές αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, και επιβολή ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα από τον προσεχή Γενάρη.
Η ΣΕΚ θα αποδεχτεί αυτές τις φορολογίες μόνο υπό την προϋπόθεση πως, η κυβέρνηση θα παραχωρήσει σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα προς ελαχιστοποίηση του κόστους που καλούνται να επωμισθούν οι πολίτες και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται στις αδύναμες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όπως έχετε ενημερωθεί και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε προτάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα για συγκράτηση του μισθολογίου στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
Η ΣΕΚ μετά από διαβούλευση και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι έτοιμη να αποδεχτεί την εισήγηση για να μην παραχωρηθούν νέες μισθολογικές αυξήσεις για το 2010 και 2011.
Και τούτο υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως, θα δοθούν στην πράξη και όχι στη θεωρία, δείγματα γραφής τόσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση του πλούτου όσο και για περιορισμό του σπάταλου κράτους.
Η υπευθυνότητα της ΣΕΚ είναι δεδομένη, αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη μέσα από το πέρασμα του χρόνου.
Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι το θέμα της οικονομίας είναι εθνικό και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Θα στηρίζουμε την κυβέρνηση όταν λαμβάνει σωστές αποφάσεις. Θα την κατακρίνουμε και θα προασπίζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων όταν οι αποφάσεις της μας αδικούν. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το κόστος που μας αναλογεί.
Το ίδιο πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση αλλά και οι εργοδότες, οι οποίοι πρέπει να σταματήσουν να επικεντρώνουν όλα τα βέλη τους ενάντια στους εργαζόμενους.
Καλούμε τις επιχειρήσεις να αποδεχτούν τη θέση της ΣΕΚ για την καταβολή «εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης» ύψους 5% πάνω στους φόρους που καταβάλλουν στο κράτος.
Είναι το ελάχιστο που μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για εξυγίανση και ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Κατά καιρούς διατυπώνονται ποικίλες απόψεις για το παρόν και το μέλλον των Ημικρατικών Οργανισμών.
Μία από τις απόψεις που προβάλλονται, είναι η πρόταση για ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών.
Η ΣΕΚ κατ’ επανάληψη υπογράμμισε με πολλαπλή σαφήνεια πως, οι Ημικρατικοί έχουν προσφέρει μεγάλο όφελος στον τόπο και στην οικονομία και ο ρόλος τους και η αποστολή τους υπήρξε καθοριστικός, ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μετά την καταστροφή του 1974.
Πέραν τούτου κάποιοι από τους Οργανισμούς αυτούς αποδείχθησαν οι «καλές αγελάδες» για τις κατά καιρούς κυβερνήσεις, οι οποίες υπό μορφή χορηγίας προς το κράτος, απορροφούσαν εκατομμύρια λίρες για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Μ’ αυτή την θέση και μ’ αυτή την πολιτική η ΣΕΚ, διαφώνησε πάρα πολλές φορές.
Από καιρού εις καιρό οι κερδοφόροι Ημικρατικοί Οργανισμοί βρίσκονται εντέχνως στο μικροσκόπιο μιας συζήτησης που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση τους. Αυτή η προσπάθεια και αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές, ιδιαίτερα για Οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες νευραλγικής σημασίας για τον πολίτη.
Η ΣΕΚ υποστηρίζει πως, εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι η τροποποίηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου ώστε οι Ημικρατικοί Οργανισμοί να καταστούν ευέλικτοι για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η ΣΕΚ έχει δώσει δείγμα γραφής προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των Ημικρατικών Οργανισμών, όταν μακριά από σκοπιμότητες και δογματισμούς, βοήθησε Οργανισμούς να διαφοροποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους σε διάφορους τομείς προς όφελος της αγοράς και του καταναλωτή.
Όσον αφορά κάποιους Οργανισμούς που δεν είναι κερδοφόροι γι’ αυτούς θα πρέπει, μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο, να εξετασθούν με προσοχή και νηφαλιότητα οι λόγοι που τους άφησαν μακριά από την κερδοφορία και να ληφθούν διορθωτικές αποφάσεις.
Η ΣΕΚ είναι έτοιμη να εμπλακεί σ’ ένα τέτοιο διάλογο που θα γίνει υπό την ευθύνη και εποπτεία της κυβέρνησης.
Τελειώνοντας τον χαιρετισμό μου θέλω να συγχαρώ την ηγεσία της ΕΠΟΕΤ για τη δράση που έχει αναπτύξει την περίοδο που ανασκοπείται.
Περάσατε πριν λίγο καιρό μια περίοδο αντιπαλότητας, αντιπαραθέσεων και έντασης στις σχέσεις σας λόγω του λειτουργήματος της δημοκρατίας που χαρακτηρίζει το Κίνημά μας και τη διεξαγωγή των εκλογών στους διάφορους κλάδους.
Σήμερα που δημοκρατικά θα εκλέξετε την ηγεσία σας, σας καλώ όλους σε ενότητα και υπευθυνότητα. Είμαι σίγουρος ότι θα φανείτε αντάξιοι της ιστορίας της ΕΠΟΕΤ και η νέα ηγεσία που θα εκλεγεί θα κάμει ότι είναι δυνατό για να εξέλθει η ΕΠΟΕΤ ενωμένη και δυνατή για να συνεχίσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη διαχείριση των προβλημάτων των εργαζομένων στη CYTA.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Παγκύπριο Συνέδριο σας.»
Στην ομιλία του ο συν. Ορέστης Βασιλείου Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) ανάφερε τα πιο κάτω:
«Φωτογραφίζοντας σήμερα το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό τοπίο νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναμένουμε ότι έρχονται δύσκολες ημέρες αφού ξαφνικά η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε και πάλι να απειλείται.
Η κρίση από χρηματοπιστωτική, των τραπεζών, έχει μετατραπεί σε δημοσιονομική, του χρέους των κρατών. Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που παίρνονται φαίνεται να έχουν και πάλι αποδέκτες μισθωτούς και συνταξιούχους. Δηλαδή τα μόνιμα θύματα των προγραμμάτων λιτότητας, που μάλιστα, δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Το ερώτημα που τίθεται είναι, αφού μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν ευθύνονται γιατί θα πρέπει να πληρώσουν;
Φυσικά για εμάς τους εργαζόμενους στη Cyta το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί στους αμέσως επόμενους μήνες αφού αναμένεται το Υπουργείο Οικονομικών και η ΣΕΚ να συμφωνήσουν το πλαίσιο για ανανέωση των ΣΣΕ στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.
Τούτη όμως τη φορά δίδεται στην ΟΗΟ και στη ΣΕΚ η ευκαιρία να διαχωρίσει τη Cyta από τους υπόλοιπους Ημικρατικούς Οργανισμούς και να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών τη συνομολόγηση ξεχωριστής συμφωνίας πλαισίου, απεγκλωβίζοντας έτσι τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους από την σύγκριση των υπολοίπων.
Εξ’ άλλου εμείς λειτουργούμε μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, αυτό της ελεύθερης αγοράς και αναγκαζόμαστε καθημερινά να δίνουμε εξετάσεις γι’ αυτό και δικαίως θεωρούμαστε μια από τις πλέον παραγωγικές επιχειρήσεις της Κύπρου.
Αναμένουμε επίσης ότι ΟΗΟ και ΣΕΚ θα αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλίες να πείσουν κυβέρνηση και κόμματα για αλλαγή του νόμου της μερισματικής πολιτικής χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή και πριν είναι αργά.
Θα πρέπει να απατηθεί η τροποποίηση του νόμου ούτως ώστε το μέρισμα της κυβέρνησης να περιορίζεται στα πλεονάσματα του έτους.
Θεωρώ ότι αν η ΟΗΟ και η ΣΕΚ ενσκήψουν στο θέμα και ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, ο νόμος θα τροποποιηθεί, αφού πρόκειται περί λογικών θέσεων που βασίζονται σε κοινά αποδεκτές επιχειρηματικές πρακτικές
Υπάρχει ένα αρχαίο ρητό που λέει περίπου τα εξής:
«Οι απλοί άνθρωποι βλέπουν αυτά που τώρα γίνονται, οι Θεοί τα μελλούμενα και οι σοφοί τα επερχόμενα». Δεν νομίζω μεταξύ μας να υπάρχει κανένας Θεός, κάποιος ίσως ισχυριστεί ότι είναι σοφός αλλά τουλάχιστο σαν απλοί άνθρωποι δεν πρέπει να δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε ότι αν αυτή η τακτική της εκταμίευσης των εκατομμυρίων συνεχιστεί, πολύ σύντομα η Cyta θα μπλεχτεί σε περιπέτειες.
Από την άλλη, οι εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και τα κόμματα εξουσίας θα πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν αυτό τον θανάσιμο εναγκαλισμό του κράτους. Να απαλλαγούν από τη συνήθεια να εκλαμβάνουν τα δημόσια αξιώματα ως λάφυρα εκλογικής νίκης και να αρχίσουν να διορίζουν άτομα ικανά.
Δεν μπορεί στη σημερινή εποχή στα Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών να διορίζονται άτομα που με την όλη συμπεριφορά και ενέργειές τους «προκαλούν» επειδή θεωρούν ότι ξαφνικά απέκτησαν δύναμη και αίγλη.
Και αν ένας ή δύο με την επιπολαιότητα και αμάθεια τους εγκλωβίζουν ολόκληρα Συμβούλια ή ακόμη και Οργανισμούς, αυτοί όχι μόνο πρέπει να απομονώνονται αλλά και να απομακρύνονται αμέσως.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι εισέπραξαν σωρεία «κακόφωνων αποφάσεων» από τη Cyta με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης μέσα στο προσωπικό.
Δεν γνωρίζω αν στο τέλος της θητείας του νυν Συμβουλίου θα λέμε τα ίδια, ότι δηλαδή πέρασε ακόμη ένα Συμβούλιο που εξυπηρετούσε εαυτούς και αλλήλους.
Αυτό που πιστεύω είναι ότι σήμερα, το προσωπικό αξιώνει από το Συμβούλιο, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Και εναπόκειται στο ίδιο το Συμβούλιο
Να ακολουθήσει στρατηγικές ευθύνης και δικαιοσύνης
Να εφαρμόσει πολιτικές προοπτικής
Να κινηθεί με διορατικότητα και ειλικρίνεια
Και να επιδιώξει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, γιατί στο τέλος σ’ αυτό θα κριθεί
Εάν και εφ’ όσον ακολουθήσει αυτή την πορεία να είναι σίγουροι ότι θα βρουν συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες όλους εμάς.
Σ’ αυτή όμως την προσπάθεια σημαντικότατο ρόλο καλείται να διαδραματίσει και η Διεύθυνση του Οργανισμού. Μια Διεύθυνση, που διαχρονικά η ΕΠΟΕΤ, όχι μόνο στήριξε αλλά και ενέργησε ως «ασπίδα προστασίας» για να τη διαφυλάξει.
Φαίνεται όμως ότι στο βωμό του ελέγχου της εξουσίας ή και της κατάληψης μιας θέσης προαγωγής αρκετοί έχουν αναδείξει τον εγωκεντρισμό τους.
Σε μια ανοδική πορεία, σε μια πορεία ευμάρειας όπως είχε η Cyta τις τελευταίες δεκαετίες αφού βασικά λειτουργούσε σε ένα μονοπωλιακό καθεστώς χωρίς ανταγωνιστές, όχι μόνο δεν αναδεικνύονταν ικανότητες αλλά πολλές φορές προωθείτο και η μετριότητα.
Για το ποιοι μπορούν να προσφέρουν, για το ποιοι έχουν τις ικανότητες να προσφέρουν, νομίζω ο κάθε ένας από εμάς στο υποσυνείδητό του έχει ήδη τις απαντήσεις.
Το κατά πόσο μπορεί κάποιος να αναλάβει ένα πόστο ευθύνης, να ηγηθεί ενός τμήματος, μιας υπηρεσίας και να εμπνέει το προσωπικό του δεν εξαργυρώνεται πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε με κακεντρεχείς μεμψιμοιρίες αλλά ούτε και με την υπόσκαψη.
Όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους είναι καταδικασμένοι να εγκλωβιστούν στην μετριότητα τους. Δυστυχώς όμως είναι αυτοί που συνήθως επιχειρούν υπονομεύσεις και επιστρατεύουν προσχήματα για να καλύψουν τις αδυναμίες τους.
Κάπως έτσι συμπεριφερόμαστε και εμείς. Προβάλλουμε θέσεις και θέτουμε θέματα που δεν σχετίζονται με το σύνολο αλλά ούτε και εξυπηρετούν το κοινό καλό. Την ευθύνη δεν την έχει ο κόσμος. Αυτός απαιτεί και διεκδικεί. Ποιος όμως έχει το θάρρος να του πει ότι αυτό που απαιτείς δεν είναι λογικό, αυτό γίνεται και αυτό δεν γίνεται;
Προφανέστατα πολύ λίγοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν την έννοια του τι είναι συγκεκριμένο και ρεαλιστικό. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να εκφράσουν λόγο μέσα σε πλαίσια κοινά και αυτονόητα αποδεκτά.
Οι περισσότεροι επιλέγουν την οδό των προσχημάτων. Με διάφορα προσχήματα, δηλαδή να μην είναι προφανές το ψέμα που θα πουν, όχι μόνο αποφεύγουν την αλήθεια, μετακυλούν και τις ευθύνες σε άλλους.
Και οι απλοί εργαζόμενοι μη γνωρίζοντας όλη την αλήθεια και παρασυρόμενοι από αυτούς τους ατάλαντους σε εισαγωγικά «καλλιτέχνες» καταντούν να χειροκροτούν και να επιβραβεύουν την μετριότητα.
Μήπως όταν κάποιος μας μιλά δεν διακρίνουμε αν ο λόγος του είναι απόλυτα υποταγμένος στην προτεραιότητα δημιουργίας εντυπώσεων παρά στην ουσία, στο τι είναι εφικτό και πραγματικό;
Είναι χιλιοειπωμένο ότι στο συνδικαλισμό μετρά η θέληση για προσφορά αλλά και η ικανότητα στο χειρισμό θεμάτων αλλά προπαντός κρίσεων.
Ας σταματήσουμε λοιπόν να επικροτούμε τη μετριότητα, χαλιναγωγήσουμε το λαϊκισμό και θωρακίσουμε τη θέληση για την ειλικρινή προσφορά αλλά και την ικανότητα.
Η στείρα αντιπαράθεση με άκρατα κριτήρια έχει γίνει πλέον απόλυτα κουραστική, δεν προσφέρει καμία λύση στα προβλήματα των εργαζομένων και αυτοί που δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει απλά αποτελούν σήμερα τροχοπέδη στην εξέλιξη του συνδικαλιστικού κινήματος και κατ’ επέκταση εξυπηρετούν στενά προσωπικά τους συμφέροντα.
Η Οργάνωσή μας κινείται μέσα στα πλαίσια του ελεύθερου και δημοκρατικού συνδικαλισμού. Είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από εξωτερικές παρεμβάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων αλλά υπηρετούν ιδιοτελής σκοπούς και επιδιώξεις εξωσυνδικαλιστικών παραγόντων.
Οι απόψεις όλων των μελών πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα και εποικοδομητικά μέσα στα πλαίσια του καταστατικού μας στα διάφορα σώματα της Οργάνωσής μας.
Παρασυναγωγές και παρασκήνια πολλές φορές υποκινούμενα από εξωσυνδικαλιστικούς παράγοντες μόνο ζημιά προκαλούν.
Μοναδικός σκοπός και στόχος θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των μελών μας και των συμφερόντων τους και όχι η υποταγή σε κελεύσματα και συμφέροντα ξένα προς το συνδικαλιστικό κίνημα.
Σας καλώ όλους να παραμείνουμε ενωμένοι ενισχύοντας την Οργάνωσή μας μέσα στα πλαίσια της μεγάλης οικογένειας της ΣΕΚ που ανήκουμε, μιας υπεύθυνης και ισχυρής συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Το συνέδριό μας σήμερα θα εκλέξει τη νέα ηγεσία του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δύο καλοί φίλοι και συνάδελφοι από τη μέχρι σήμερα Γενική Γραμματεία αποφάσισαν να μην υποβάλουν ξανά υποψηφιότητα.
Είναι, όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος Αντρέας Ονησιφόρου και o Γραμματέας Μελετών και Ερευνών Αντρέας Μηνάς. Άφησαν και οι δύο τη δική τους σφραγίδα στη διαδρομή τους και τη δική τους κληρονομιά στη νέα Γραμματεία που θα εκλέξουμε.
Ειδικά για τον Αντρέα Ονησιφόρου με τον οποίο συνεργάστηκα, ως εκ της θέσεως και των δύο μας, πολύ στενά, οφείλω, αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω τόσο την προσφορά του όσο και το κενό που θα αφήσει πίσω του.
Αντρέα, η συνεργασία μας ήταν άψογη. Η παρουσία σου στην προεδρία της συντεχνίας μας ήταν ουσιαστική και παραγωγική. Ήσουν ένας από τους βασικούς κρίκους που κρατούσε τη συντεχνία μας ενωμένη για τον κοινό σκοπό. Για μένα αλλά και για όλη την οικογένεια της ΕΠΟΕΤ η απουσία σου θα είναι περισσότερο από αισθητή.
Εύχομαι και στους δύο καλή συνέχει απ το υπηρεσιακό σας πόστο. Είμαι σίγουρος ότι θα αξιοποιήσετε τις γνώσεις, τις ικανότητες, αλλά και τις εμπειρίες που αποκτήσατε από την εμπλοκή σας στο συνδικαλισμό, για ακόμα πιο παραγωγική συμμετοχή στον Οργανισμό μας.
Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που κρατήσατε μακριά την ΕΠΟΕΤ από εξωγενείς παράγοντες και εξωσυνδικαλιστικές επιρροές και διαφυλάξατε την ανεξαρτησία και την αυτοτέλειά της και κρατήσατε ψηλά το λάβαρο του ελεύθερου και δημοκρατικού συνδικαλισμού υπηρετώντας αρχές και αξίες.»
Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) τίμησε δύο μέλη της Γενικής Γραμματείας που αποχώρησαν, τον Ανδρέα Ονησιφόρου και τον Ανδρέα Μηνά.
Για το έργο που επιτέλεσαν οι δύο συνάδελφοι αναφέρθηκε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) συν. Ιωάννης Ευαγόρου.
«Όπως όλοι γνωρίζετε, το σημερινό συνέδριο είναι και εκλογικό. Δύο μέλη της Γενικής Γραμματείας της Συντεχνίας μας αποφάσισαν, για τους δικούς τους λόγους, να μην διεκδικήσουν επανεκλογή. Οι δύο αυτοί συνάδελφοι είναι ο Πρόεδρος της Συντεχνίας, ο αγαπητός Ανδρέας Ονησιφόρου και ο Γραμματέας Μελετών και Ερευνών, ο αγαπητός Ανδρέας Μηνά.
Ο φίλτατος Ανδρέας Ονησιφόρου εκλέγει για πρώτη φορά το 2000 στη Γενική Γραμματεία στη θέση του Βοηθού Οργανωτικού. Το 2002 εκλέγει στη θέση του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων.
Οι σύνεδροι στο συνέδριο του 2006 ομόφωνα, αναγνωρίζοντας τον έντιμο χαρακτήρα του, την εργατικότητά του και την ανιδιοτέλεια του, του εμπιστεύθηκαν τη θέση του Προέδρου της Συντεχνίας μας. Ένα πόστο που το υπηρέτησε μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία.
Αποχωρώντας αφήνει ένα μεγάλο έργο όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της Συντεχνίας, η σωστή λειτουργία της καθώς και η διατήρηση της ενότητας. Όμως αφήνει και ένα μεγάλο καινό, το οποίο καλείται ο νέος Πρόεδρος να καλύψει.
Ο συν. Ανδρέας Μηνά εκλέγει Γραμματέας του Κλάδου των Ειδικευμένων το 1997, θέση την οποία κατείχε μέχρι το προηγούμενο συνέδριο στο οποίο εκλέγει Γραμματέας Μελετών και Ερευνών.
Ο φίλος Μηνάς, όπως τον αποκαλούμε, ήταν διεκδικητικός και μαχητικός στις διαπραγματεύσεις και ιδιαίτερα ότι αφορούσε τον Κλάδο από τον οποίο προέρχετο. Η μακρόχρονη ανάμειξή του στο συνδικαλισμό τον έκανε να είναι ένα πολύτιμο στέλεχος μέσα στους κόλπους της ηγεσίας της Συντεχνίας.
Και η δικής του αποχώρηση θα αφήσει μεγάλο καινό, το οποίο καλείται να καλύψει αυτός που θα εκλεγεί από το σημερινό Συνέδριο.
Αγαπητοί συνεργάτες Ονησιφόρου και Μηνά, σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας στην ΕΠΟΕΤ και προσβλέπουμε σε μελλοντικές συνεργασίες και συμβουλές εκμεταλλευόμενοι τις εμπειρίες σας.»
Τα αναμνηστικά δώρα προς τους δύο συναδέλφους εις ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους παρέδωσαν οι συν. Νίκος Μωϋσέως και Νίκος Τάμπας.
Ο συν. Ανδρέας Ονησιφόρου ευχαρίστησε τους βασικούς του συνεργάτες και την ΕΠΟΕΤ που του έδωσαν την ευκαιρία, από τις θέσεις που κατείχε, αρχικά ως Βοηθός Οργανωτικός και ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και τέλος ως Πρόεδρος της ΕΠΟΕΤ, να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ανέφερε ότι πήρε και έμαθε πολλά από την ΕΠΟΕΤ κατά τη διάρκεια της θητείας του στις διάφορες θέσεις που κατείχε.
Ευχαρίστησε για τη συνεργασία τη Διεύθυνση της Cyta και τους ηγέτες άλλων Συντεχνιών. Ευχαρίστησε το κ. Ν. Μωϋσέως, Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, και το κ. Ν. Τάμπα, Γενικό Γραμματέα της ΟΗΟ-ΣΕΚ και Πρόεδρο του Συνεδρίου, που ήταν πάντα δίπλα του.
Επίσης, ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία της ΕΠΟΕΤ για όλους τους αγώνες που έκαναν μαζί. Ανέφερε ότι δεν εγκαταλείπει την ΕΠΟΕΤ και δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει τη νέα ηγεσία και να προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί.
Ο συν. Ανδρέας Μηνά ανέφερε ότι νιώθει βαθύτατα συγκινημένος που αποχωρεί από την ηγεσία και τους συνεργάτες/σύνεδρους.
Ανέφερε ότι οι λόγοι αποχώρησής του είναι καθαρά προσωπικοί.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το 1988 μπήκε στο Συνδικαλισμό και από τότε εργάζεται για το καλό των εργαζομένων. Νιώθει περήφανος που πρόσφερε στο συνδικαλισμό και φεύγει με αξιοπρέπεια και ήσυχη συνείδηση γιατί πρόσφερε ότι μπορούσε ως αξιωματούχος στις διάφορες θέσεις που κατά καιρούς κατείχε. Πάλεψε και πέτυχε να καταξιώσει τον Κλάδο του Ειδικευμένου Προσωπικού, τον οποίο αντιπροσώπευε, στα μάτια του Οργανισμού.
Έννοια του είναι η βιωσιμότητα του Οργανισμού ώστε να εξασφαλιστούν οι συντάξεις των εργαζομένων και να συνεχίσει ο Οργανισμός την προσφορά του στον τόπο μας.
Ευχαρίστησε τον Κλάδο των Ειδικευμένων για τη συνεργασία του και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Τέλος, κάλεσε όλους να εργαστούν για τα συμφέροντα του Οργανισμού.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με την κατάθεση των οικονομικών λογαριασμών και τη συζήτηση και έγκριση της έκθεσης δράσης και των οικονομικών λογαριασμών. Αρκετοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες έλαβαν το λόγο και αναφέρθηκαν σε τρέχοντα θέματα και σε εισηγήσεις που καταγράφθηκαν για να μελετηθούν από τα σώματα της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ).
Μέσα στα πλαίσια του συνεδρίου διεξήχθησαν αρχαιρεσίες για ανάδειξη των νέων μελών της Γενικής Γραμματείας της ΕΠΟΕΤ. Τα νέα μέλη της Γενικής Γραμματείας είναι τα ακόλουθα:
Ιωάννης Ευαγόρου – Πρόεδρος
Ηλίας Δημητρίου – Α’ Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Κιρκίνης – Β’ Αντιπρόεδρος
Ορέστης Βασιλείου – Γενικός Γραμματέας
Κούλλης Κυριάκου – Βοηθός Γενικός Γραμματέας
Κυριάκος Αλλαγιώτης – Γραμματέας Μελετών και Ερευνών
Μιχάλης Σιέλης – Γραμματέας Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων
Στέλιος Χαραλάμπους – Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας.