Να αυξηθει το αφορολογητο εισοδημα – 04-10-2006
Η ΣΕΚ τον τελευταίο καιρό σε συνεργασία και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί να πείσει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, το οποίο κατά γενική ομολογία χρήζει σοβαρής αναπροσαρμογής.
Την περασμένη βδομάδα οι γενικοί γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, με την οποία επαναλάμβαναν το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για αναπροσαρμογή του αφορολογήτου ποσού καθώς και των υπόλοιπων φορολογικών κλιμάκων, με βάση το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού από τον Ιανουάριο του 2002 μέχρι σήμερα, με αναδρομική ισχύ από 1.1.2006.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και κακώς μέχρι σήμερα δεν προσεγγίστηκε με προτεραιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Από τον περασμένο Νιόβρη που υποβλήθηκε αρχικά το κοινό πανσυνδικαλιστικό αίτημα προς τον αρμόδιο υπουργό μέχρι σήμερα πέρασε ένα δεκάμηνο χωρίς να γίνει κανένας διάλογος και καμιά συζήτηση.
Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη διάρκεια των οποίων η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ), τάχθηκαν δημόσια υπέρ της ικανοποίησης του συνδικαλιστικού αιτήματος.
Η ΣΕΚ καλεί το υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα τον αρμόδιο υπουργό να συγκαλέσει τάχιστα κοινωνικό διάλογο, γιατί η αναπροσαρμογή της φορολογίας του εισοδήματος, (που θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και αύξηση του αφορολόγητου ποσού), θα ανακουφίσει τους μισθούς οι οποίοι μέχρι σήμερα φορτώθηκαν όλο το βάρος της τελευταίας πετρελαϊκής κρίσης χωρίς να λάβουν καμιά αντισταθμιστική βοήθεια.
Να μην ξεχνούμε ότι, η μέχρι σήμερα κυβερνητική βοήθεια παραχωρήθηκε υπό μορφή αντισταθμιστικών μέτρων μόνο στους συνταξιούχους και στους λήπτες δημοσίων βοηθημάτων.
Οι μισθωτοί προσβλέπουν σε φορολογική αποφόρτωση και αυτή θα επέλθει μέσα από τη βελτίωση της φορολογίας του εισοδήματος.
Τα έσοδα που θα απωλέσει το κράτος από την αναπροσαρμογή του φορολογικού συστήματος, μπορεί να τα αναπληρώσει στο πολλαπλάσιο αν πατάξει την φοροδιαφυγή που γίνεται είτε από τους αυτοεργοδοτούμενους είτε από νομικά πρόσωπα προχωρώντας ανάμεσα σ άλλα και στη φορολόγηση με βάση τα φορολογικά τεκμήρια. Είναι ένας απλός, καλός και αποδοτικός τρόπος για να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία.