Προβληματισμοι για το Ταμειο Κοινωνικων Ασφαλισεων – 04-10-2006
Τόσο στην προηγούμενη όσο και στην παρούσα κυβέρνηση υποβάλαμε σειρά υπομνημάτων με θέσεις και απόψεις για το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του κυπριακού λαού.
Σήμερα η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) βρίσκεται σε οριακό σημείο και ο αρμόδιος υπουργός καλείται να εφαρμόσει την πλέον καλύτερη θεραπευτική αγωγή, η οποία βεβαίως πρέπει να είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου.
Η ΣΕΚ είναι έτοιμη να ακούσει και να συζητήσει κάθε άποψη που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ταμείου, όμως παράλληλα και ταυτόχρονα απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας να λάβει τάχιστα ανάμεσα σ άλλα και τα πιο κάτω μέτρα:
§ Να εισπραχθούν τα £28.8 εκ. από υποθέσεις που είχαν επιδικαστεί το τέλος του 2004 προς όφελος των Ταμείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αδειών, Πλεονάζοντος Προσωπικού κ.λ.π.
Πρόκειται για εκατομμύρια λίρες που ανήκουν στην Κοινωνική Ασφάλιση και κατακρατούνται παράνομα από ασυνείδητους εργοδότες. Αυτή η ιστορία είναι μόνιμη, επαναλαμβάνεται και επαυξάνεται κάθε χρόνο με την ανοχή ή την σιωπή των αρμοδίων.
§ Να παταχθεί δυναμικά η σοβαρών διαστάσεων αδήλωτη εργασία που υπάρχει στην Κύπρο. Επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως 7 στους 10 εργαζόμενους στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα εργάζονται χωρίς να συνεισφέρουν στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως ο υπουργός Εργασίας, (όπως πληροφορηθήκαμε από τον καθημερινό Τύπο), δήλωσε ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι αφενός έδωσε οδηγίες για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και αφετέρου να καταγγέλλονται όσοι δεν καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους.
Η υπουργική δήλωση αποτελεί όαση όμως, παράλληλα πρέπει να δοθούν οδηγίες ώστε να εισπραχθούν τάχιστα και τα εκατομμύρια λίρες που ήδη είναι επιδικασμένα υπέρ του Ταμείου.
Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αρχίσει να αναπνέει όταν κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» που υπάρχουν και όταν η κυβέρνηση αρχίσει σταδιακά να αποπληρώνει το χρέος της προς το Ταμείο που το 2006 θα ανέλθει στα £3.3 δισ. από £2.7 δισ. που ήταν το 2004.
Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο, που στον ημικρατικό τομέα δεν εφαρμόσθηκε παρά τη διακηρυγμένη κυβερνητική πολιτική και κινδυνεύει ως ιστορία να εξελιχθεί σε κακόγουστη φάρσα, είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δυστυχώς όμως θυσιάστηκε στο βωμό άλλων σκοπιμοτήτων.
Η ΣΕΚ εδώ και χρόνια εκφράζει τις ανησυχίες της για το κορυφαίο ζήτημα του Ταμείου και είναι στη διάθεση τόσο της εκτελεστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας για κάθε συζήτηση που θα στοχεύει στη βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου.
Συζητήσεις όμως μακριά από δογματισμούς και σκοπιμότητες κομματικές ή μη.